CD Recensies

HAKIM: CAPRICCIO; SALVE REGINA; FANTASIE; VIOOLSONATE; VIOOLCONCERT

Hakim: Capriccio voor viool en orgel; Salve regina voor viool en orgel; Fantasie voor soloviool ‘over een schilderij van Edvard Munch’; Vioolsonate; Concert voor viool en strijkorkest. Agnieszka Marucha (v), Naji Hakim (org, p) en het Zenon Brzewski Warschau’s strijkorkest o.l.v. Andrzej Gẹbski. Acte Préalable APO 322 (68’55”). 2014

 

De van origine Libanese, vanuit Frankrijk opererende componist Naji Hakim (1955) onderhoudt kennelijk goede banden met Polen, want niet alleen treedt hij daar op, ook Poolse uitvoerenden raakten geïnteresseerd in zijn werken.

Afgaande op wat van hem tot op heden op cd is verschenen, is Hakim primair een man van het orgel, zowel als componist als in de hoedanigheid van uitvoerend kunstenaar. Geen wonder want hij studeerde bij Jean Langlais en naar uit zijn werk blijkt, is hij een eclecticus die invloeden van Debussy, Stravinsky, Gershwin en Poulenc (verrast in één adem te worden genoemd) assimileerde.

Naar op deze als wereldpremière aangekondigde cd blijkt, bevat deze inderdaad niet eerder vastgelegde werken en toont aan dat de componist waarschijnlijk niet over erg veel zelfkritiek beschikt, want passages van gracieuze lyriek en volle pracht worden niet alleen afgewisseld door dramatische momenten, maar ook door blijken van gemakzuchtige banaliteit. Maar briljant is deze muziek beslist ook.

Het Capriccio is wat de titel belooft: geestig en vlot. Waar de sonate een vrij kort stuk is, is het ruim een half uur durend voldragen werk. In het concert is de blik op de wijde wereld gericht met een teruggreep op het barokke model, Letse volksmuziek en gebruik van Hakims eigen orgelwerk Chant de joie

Beide zijn vol afwisselende melodieën en interessant genoeg domineert de viool en niet het orgel in de sonate. Het werk is gebaseerd op de drie eigen Noëls voor koor.

Dit vijftal composities uit de periode 2000-2004 wordt door alle betrokkenen tot in de puntjes verzorgd gespeeld en de aanwezigheid plus inbreng van de componist garandeert authenticiteit. De opname klinkt opvallend goed en evenwichtig.

Wie meer werken van Hakim wil horen, zou de collectie Set me as a seal upon your heart (Signum SIGCD 245) en de schijf met orgelwerken Hakim plays Hakim (Signum SIGCD 389) moeten proberen.