CD Recensies

HOLBORNE: LUIT-, CITER- EN BANDORA WERKEN

Holborne: Werken voor luit en citer en bandora. Jacob Heringman (luit, citer, bandora) en Susanna Pell (bas viola da gamba). ASV GAU 173 (70’40”). 1996

 

Het is goed om eens wat aandacht te geven aan de Engelse componist, luitenist en dichter Antony Holborne (ca. 1560-1602) die een beter lot verdient dan vooral overschaduwd te zijn door Dowland.

De Amerikaanse luitenist Jacob Heringman, die ook vaardig citer en bandora (zie voor uitleg over dit instrument Wikipedia) bespeelt, voert hier een verzameling gaillards, almaines, pavanes, preludes, fantazia’s en van een titel voorziene stukken uit die in hun totaliteit een duidelijk beeld geven van deze componist,

De meeste werken hebben een wat melancholiek karakter en dat geldt met name voor de pavanes met hun ‘dolens’ karakter.

Het mooie is dat Heringman ook uitstekend de kunst van het improviseren verstaat en daarmee de stukken een extra spontaan en onverwacht aanzien geeft.

Een paar van de leukste stukjes zijn The miller en A French toy. In de duetten voor citer en bas viola da gamba krijgt Heringman meer dan discrete steun van Susanna Pell.

Goede opname, die de citer – het instrument van de lagere sociale klasse destijds dat veel in barbierszaken te vinden was – heel krachtig laat klinken. Een prachtopname om te koesteren, al is deze niet van recente datum.