CD Recensies

HAYDN: STRIJKKWARTETTEN NR. 31-33, CHIAROSCURO KWARTET

Haydn: Strijkkkwartetten nr. 31-33 op.20 nr. 1-3 H. III/31-33. Chiaroscuro kwartet. BIS SACD  2158 (74’11”). 2015 

 

In totaal schreef Haydn in 1772 een groep van zes Zonkwartetten. Hier komen de drie eerste daarvan tot klinken. 

Het uit Alina Ibragimova  en Pablo Hernán Benedí (v), Emilie Hörnlund (va) en Claire Thirion (vc) bestaande Chiaroscuro kwartet begon in deze formatie in 2005, speelt op darmsnaren en met barok strijkstokken en volgt zo de bevindingen van de historiserende uitvoeringspraktijk.

Dat deed het Quatuor mosaïqes (Astrée E 8784, Naïve E 8802, 2 cd’s) in 1990 ook en scoorde daar enorm goed mee. Ook bij het jonge internationale gezelschap met een Russin, een Spanjaard en twee Zweden, dat hopelijk snel de resterende drie kwartetten laat volgen, is deze uitgesproken Sturm und Drang muziek met zijn dramatische trekken (vooral in nr. 3 in mineur) in heel goede handen. Misschien werkte bij de componist de invloed van de opera’s die hij een paar jaar eerder schreef nog door, vandaar.

Het Chiaroscuro kwartet, dat heel karig is met vibrato en heel vloeiend fraseert, valt vooral ook op door de duidelijke, heldere manier waarop het contrapunt is uitgewerkt. Beluister in dit opzicht de fugatische finale van nr. 2.

Verder valt positief op te merken dat hier binnen redelijke grenzen heel plooibaar met de muziek wordt omgegaan, dat verfijning wordt getoond en expressieve subtiliteiten niet verloren gaan. Nu maar hopen een vervolg, waarmee dan het Quatuor mosaïques stevige concurrentie wordt aangedaan.