CD Recensies

HÄSSLER, J.W.: KLAVIERWERKEN, BENUZZI

Hässler, J.W.: Fantasie in c op. 1; Pianosonates nr. 1 in c, 2 in G, 3 in Bes, 4 in D, 5 in F, 6 in a; Nieuwe sonates voor klavier of pianoforte nr. 7 in  Bes , 8 in A, 9 in g, 10 in C, 11 in d, 12 in Es; Leichte Sonaten nr. 13 in G, 14 in A, 15 in d ‘Leichte Sonate’, 16 in Bes, 17 in F en 18 in C; ‘Menuetten 1 en 2’. ‘Der Bauer’, ‘Die Hoffnung’, ‘Selig wer mit’, ‘Prestissimo’ uit Neue Sonaten…. nebst einen Anhang von einigen Liedern und Handstücke; Vioolsonate in G. Michele Benuzzi (p, kl), Francesca Cassinari (s),  Matteo Zanatto (v). Brilliant Classics 95225 (4 cd’s, 4u. 09’45”). 2016

 

Johann Wilhelm Hässler (1742-1822), niet te verwarren met Hans Leo (1564-1612) en Jakob ( 1569-1618) was een Duitse componist uit Erfurt, toog naar St. Petersburg en werd tot besluit hoofdleraar aan het Moskou’s conservatorium en daar ook overleed. Geen wonder dat hij vooral pianowerken schreef, maar daarnaast ook orgelwerken en liederen. 

Gezien de periode waarin hij leefde en werkte, is begrijpelijk dat zijn stijl zich afwende van de hoogbarok en zich eerder bewoog in het vroegclassicisme van Bachs zonen. 

De sonates en andere werken ontstonden in het tijdvak tussen 1776 en 1780 en het is logisch dat Mozart die hem tijdens een bezoek aan Dresden ontmoette, nogal onder de indruk van hem was.

Michele Benuzzi volgt de compositorische ontwikkeling van deze Hässler op de voet, beginnend met de strenge vormelijkheid van polyfonie en contrapunt naar vrijere, fantasievollere vormen. 

Terecht worden de zes vroegste sonates nog op klavecimbel gespeeld, de volgende zes op fortepiano en de ‘leichte’ zes op clavicord. Het gaat daarbij steeds om een viertal Silbermann instrumenten. Tot slot komt er ook nog een Broadwood piano aan te pas. Afwisseling genoeg derhalve.

Vergelijkenderwijs voert de heel capable, slagvaardige Benuzzi ons als een goede gids door het muzikale quasi landschap van J.S., W.F, en C.P.E. Bach tot Haydn. 

Eerder, in 2012, maakte Benuzzi al een begin met de pianowerken van Hässler (Fantasieën, Sonates, Rondeau, Ariette) op Brilliant Classics 94293 zodat de serie nu vermoedelijk volledig is.

Ook van Anthony Spiri (Oehms OC 444) is er een mooi, deels overlappend Hässlerprogramma.