Stamitz, C.: Altvioolconcert in D op. 1; Hoffmeister: Altvioolconcerten in D en in Bes. Victoria Chiang met het Baltimore kamerorkest o.l.v. Markand Thakar. Naxos 8.572162 (64’00”). 2009
Eigenlijk was Franz Anton Hoffmeister (1754-1812) als componist een amateur, die een belangrijke functie had bij de muziekuitgeverij Peters in Leipzig. Maar zijn beide altvioolconcerten zijn goed geschreven en best de moeite waard. Zeker ook omdat het repertoire aan soloconcerten voor dit instrument nogal beperkt is.
Op de nodige bekendheid kunnen de alvioolconcerten van Telemann. Anton en Carl Stamitz, Berlioz (Harold in Italië). Hindemith (Der Schwanendreher), Bartök en Walton rekenen. Wie daarvan een vollediger idee wil krijgen vindt in Wikipedia ook bijdragen van Ernst Bloch, York Bowen, Max Bruch, Henri Casadesus, Cecil Forsyth. Fred Hay, Emil Kreuz, György Kurtág, Andreas Makris, Alessandro Rolla (wel 17 stuks), Hans Sitt, Hugo von Steiner, Gustave Szerémi en Carl Friedich Zelter. Mogelijk interessant om nader op in te gaan.
Het aantrekkelijke van dit programma met letterlijk en figuurlijk werken in klassieke stijl is, dat ze alle drie in majeur staan en zo enigszins in gaan tegen de associatie van de altviool met een melancholiek klankkararkter. Ook de aardige melodiek levert daaraan een nuttig aandeel. Luister maar eens naar het adagio uit het concert in D van Hoffmeister en de cadens uit het concert van Stamitz.
De Amerikaanse Victoria Chiang heeft de juiste opvatting voor een stijlvolle, muzikanteske voordracht van deze drie werken die ze met een mooi warme, niet oververzadigde toon speelt. De begeleiding is keurig in orde, had alleen met een oud instrumentarium misschien nog wat passender gekund.