CD Recensies

HOFFSTETTER: STRIJKKWARTETTEN

Hoffstetter: Strijkkwartetten nr. 1 in C en 2 in E (toegeschreven aan Haydn als op. 3 H. III/nr. 1 en 2); Haydn: Cassation H. II/21-22 (bew. voor strijkkwartet). Kodály kwartet. Naxos 8.555703 (71’47”). 2000

 

Hoffstetter: Strijkkwartetten nr. 3 in G, 4 in Bes, 5 in F (Serenade), 6 in A (toegeschreven aan Haydn als op. 3 nr. 3-6). Kodály kwartet. Naxos 8.555704 (56’35”). 2001

 

De Benedictijner monnik Roman of Romanus Hoffstetter (1742-1815) had als componist de pech dat zijn naam nooit op de strijkkwartetten verscheen die hij schreef. De ware oorspong is door Tyson en Robbins Landon in 1965 aangetoond, hoewel Pleyel nog niet de minste twijfel had dat Haydn de auteur was toen hij ze in zijn catalogus opnam. Hoffstetter was onder meer als organist en koorleider in kerken in Regensburg, Amorbach en Odenwald actief, maar de meeste van zijn werken gingen verloren.

Hoe dat ook zij: het gaat om keurige, elegante en aantrekkelijke muziek met levendige hoekdelen, vriendelijk gracieuze langzame delen en veerkrachtige menuetten.

Met name het kwartet in C treft met zijn eerste deel, een Fantasia con variazioni en zijn melancholieke andante. Maar het kwartet in F gaat met de eer van het beste werk aan de haal dankzij een heerlijke serenade als langzaam deel en een typisch galante melodie als tweede thema in het eerste deel en een leuke scherzando finale.

In de jaren dertig vorige eeuw maakte het Pro Arte kwartet een reeks opnamen met kwartetten van Haydn en Hoffstetter (Testament SBT 4056 (4 cd’s), maar wat het Kodály kwartet laat horen, klinkt om te beginnen veel beter en frisser, het bezit ook meer finesse en charme.