CD Recensies

HERBERT/MAHLER: SYMFONIE NR. 10 RECOMPOSED

Herbert/Mahler: Symfonie nr. 10 in fis (recomposed by Matthew Herbert). Philharmonia orkest o.l.v. Giuseppe Sinopoli. DG 273.4483 (37’29”). 2009

 

Met gebruikmaking van de uitvoering door het Philharmonia orkest o.l.v. Giuseppe Sinopoli en Michael Trabesinger (va) zorgde de Engelse elektronische musicus Matthew Herbert (beter bekend als Herbert, Doctor Rockit, Radio Boy en Mr. Vertigo) voor de waarschijnlijk vreemdste ‘klassiek; cd uit 2009.

Wat doet hij namelijk op deze merkwaardige, vrijpostige cd? Hij licht uit het adagio van deze onvoltooide symfonie momenten die hij weergeeft en opnieuw opneemt op met de dood verbonden locaties: een lijkkist, een crematorium, de hut waarin Mahler componeerde – en mengde dat met natuurgeluiden. Daaraan voegde hij een melancholieke altvioolsolo toe.

Het klinkend resultaat is uiteraard niet zozeer een hercompositie als wel een manipulatie van een oorspronkelijke klankbron (waarvan de dirigent en het orkest buiten spel staan en dus waartegen ze niet kunnen protesteren).

“We vulden het werk met geesten’, zegt Herbert daarover zelf. Het idee leent zich eigenlijk meer voor een film of mogelijk een radio documentaire. Het resultaat klinkt zeker vernuftig en sfeervol, maar wat communiceert het?