CD Recensies

HAHN, H.: SILFRA

Hahn, H.: Sifra. Stillness; Bounce bounce; Clock winder; Adash; Godot; Krakow; North Atlantic; Draw a map; Ashes; Sink; Halo of honey; Rift. Met Hauschka (Volker Bertelmann, geprep. piano). DG 479.0303 (52’02”). 2011

 

Of het zelf aanwezig te zijn geweest in het Þingvellir nationaal park in IJsland met dat mooie meer en de Silfra kloof helpt om een beter begrip te krijgen voor dit resultaat van een twee jaar durend improvisatie project dat violiste Hilary Hahn en Volker Bertelmann alias Hauschka verzorgden?

Waarschijnlijk niet, al staat die natuurbelevenis me nog helder voor de geest. Het is ook een geliefd snorkeloord. Wat hier in twaalf opmerkelijke stukken te horen is, blijkt volgeladen te zijn met geserreerde emoties en stijlen. Dat gaat van deels emotionele uitingen onder Joodse invloed via treffende sfeerschilderingen tot speelse invallen. Steeds met de improvisatie als uitgangspunt.

Producer Valgeir-Sigurdson gebruikte zoals het hoort alleen de spontane eerste versies, waarin niets werd veranderd of gecorrigeerd.

Dat Hahn en Hauschka kunnen improviseren en in korte tijd een boeiend verhaal kunnen vertellen, is evident. Het resultaat is om zelf gedragen door prachtige vioolklanken en ongewone pianoklanken bij weg te dromen en met de eigen verbeelding de titelsuggesties in te vullen. Eens temeer respect voor de veelzijdige violiste.