CD Recensies

HUMMEL, F.: DIABELLIVARIATIES

Hummel, F.: Diabellivariaties nr. 1-33. Angela Cholakian. TRYXart 14043 (59’21”). 2013

 

In het rijtje componisten dat op verzoek van Diabelli variaties over een walsje van hem schreef, waarvan eigenlijk alleen Beethoven met diens 33 pogingen bekend werd, dient ook de naam van de in 1939 geboren Franz Hummel te worden opgenomen (niet te verwarren met de beroemdere Johann Nepomuk). Ook deze aanzienlijk minder beroemde componist/pianist schreef zijn eigen reeks van 33 variaties.

Wat zo ontstond is een ongeveer uur lange compositie waarin best wordt blijk gegeven van een quasi improviserende, humoristisch geest met gevoel voor spot en stilistische citaten. De snelle variaties zijn het best geslaagd, de langzame overtuigen minder. Tot slot is er zelfs een jazzy variatie. Grote pretenties had Hummel blijkbaar niet en zelf zegt hij dat veel daarvan ‘uit de lucht is gegrepen’.

Carmen Piazzini speelde indertijd in 2007 op 2 cd’s deze 33 Veränderungen über einen Walzer von Anton Diabelli samen met de bekendere 33 Diabellivariaties van Beethoven op 2 cd’s (Neos NEOS 20807/8). Angela Cholakian brengt ze hier afzonderlijk en toont zich daarbij nog net wat verbeeldingsvoller en beschikkend over een vurig temperament.