CD Recensies

HERTEL: HARPCONCERTEN; SYMFONIE

Hertel: Harpconcerten in D, G en F; Symfonie in Bes. Silke Aichhorn met het Kurpfälzisches kamerorkest o.l.v. Kevin Griffiths. CPO 777.841-2 (50’53”). 2016   

 

Het is vooral met zijn Trompetconcert in D dat de Duitse componist Johann Wilhelm Hertel (1727-1780) voortleeft in de muziekwereld. Hem trof het (noodlot) dat tijdenlang veel van zijn muziek onbekend bleef doordat het alleen in manuscript bestond. Niettemin bestaan van hem zes symfonieën, 14 concerten (voor fagot, hobo, viool en de opvallende combinatie van 8 pauken, blazers en strijkorkest), orgelwerken en drie trio’s voor hobo, harp en cello.

Hertel verkeerde nogal eens in de omgeving van Graun, Benda, Quantz en C.P.E. Bach in Berlijn maar had een zwakke gezondheid die zijn activiteiten belemmerde. Hij was werkzaam aan het hof van Lodewijk II van Mecklenburg-Schwerin waarvoor hij veel van zijn orkestrale werken schreef.

Feitelijk staan de concerten te boek onder de titel Concerti per arpa o il cembalo concertato en kunnen deze ook op klavecimbel worden gespeeld maar in die laatste vorm zijn geen opnamen beschikbaar. Eigenlijk is die harp ook veel aardiger. Klavecimbelconcerten zijn er al genoeg.

In deze aardige laat-barokke speelmuziek in empfindsamer Stil voelt Silke Aichhorn zich volmaakt thuis en ze geeft er met het gaaf begeleidende orkest briljant virtuoze vertolkingen van.  De Symfonie vormt een aardige aanvulling.

Mooi zou zijn als nu ook eens een nieuwe opname van dat Concert in C voor 8 obligate pauken, 2 hobo’s, 2 trompetten en strijkers verschijnt ter vervanging van die met solisten met het  Berlijns Radiosymfonie orkest o.l.v. Vernon Handley op lp (Schwann VMS 2066) uit 1981.