CD Recensies

HABBESTAD: ET NOX IN DIEM VERSA

Habbestad: Et nox in diem versa. Cantica op. 1; Nox praecessit op. 19; Cantate Mijn ziel is een aeolische harp; U die trillend in het duister knielde op. 90; Ego clamavi op. 56; Cantate domino op. 70; Jubilate Deo op. 68; Gods zoon heeft me bevrijd op. 72. Lets Omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava, Oslo kathedraalkoor o.l.v. Vivanne Synes, Kåre Nordstoga (org). Lawo LWC 1136 (72;59”). 2016

 

De Noorse componist en organist Kjell Habbestad (1955) heeft zich toegelegd op het schrijven van gewijde muziek, hoewel hij ook een hoboconcert, strijkkwartetten, pianowerken en een opera componeerde. Lawo bracht eerder een cd met orgelwerken uit (LWC 1031) en Hymni et sequentiae (Lawo LWC 1076) en Grappa Noachs droom (GRCD 4156). 

Hier krijgen we een chronologische selectie te horen van zijn koorwerken de hij in een periode van vijfendertig jaar voor het verloop van het kerkelijk jaar van Maria Boodschap (26 maart) tot Kerstmis schreef. Vandaar de titel van deze cd: ‘En de nacht veranderede in de dag’.

Dat daaraan twee koren te pas komen, ligt aan de omstandigheid dat de drie werken - Magnificat, Nunc dimittis en Benedictus - aan het begin Anglicaanse gezangen op Noorse tekst zijn, die beter door landgenoten konden worden gezongen.

Het is vooral het Letse koor dat geheel naar verwachting veel indruk maakt en voor een mooie introductie tot het werk van deze hier onbekende componist zorgt.