CD Recensies

HÄNDEL: CONCERTI A DUE CORI NR. 1-3

Händel: Concerti a due cori nr. 1-3 HWV. 332/4. Freiburgs barokorkest o.l.v. Gottfried von der Goltz. Harmonia Mundi HMM 90.5272 (48’52”). 2017 

 

De drie Concerti a due cori schreef Händel laat in de jaren 1740 voor gebruik tijdens de pauzes van zijn oratoria. Hun titel is niet geheel juist, omdat het soms om drie orkestgroepen gaat, strijkers, hobo’s, fagot en hoorns in nr. 2 en 3, alleen hobo’s en fagot in nr. 1.

Hiervoor speelde de componist rijkelijk leentjebuur in eigen werken als de Messiah en Belshazzar’s feast. Het is hier de extroverte Händel die aan het woord is.

Intussen moeten in deze werken wel behoorlijke hordes worden genomen door hout- en koperblazers. Het vergt een hoge standaard van de uitvoerenden.

Von der Goltz en zijn ensemble zorgen voor spirituele en heel genietbare vertolkingen op alle niveau’s van dit soort Tafelmusik. Luister maar eens naar beide hobo’s in de finale van concert nr. 2.

In 1983 maakte Christopher Hogwood een mooie opname van dit drietal werken (Oiseau Lyre 411.721-2), maar de nieuwe uitgave voldoet haast nog beter.