CD Recensies

HUMMEL: VARIATIEWERKEN VOOR PIANO

Hummel: Adagio, variaties en rondo over ‘The pretty Polly’ in Es op. 75; Variaties op een oorspronkelijk thema in A op. 76; Variaties over Chanson hollandaise (de Prinsen mars) op. 21 nr. 1-10; Variaties over Vivat Bacchus uit Die Entführung aus dem Serail van Mozart op. 34/3 nr. 1-13. Joanna Trzeciak. Pavane ADW 7444 (64’27”). 2000

 

Als titel voor deze cd met vier variatiewerken van Hummel had Amusement niet misstaan. Het lukt namelijk Joanna Trzeciak heel goed om het vrij pretentieloze karakter van dit viertal variatiewerken goed naar voren te brengen. De ooit populaire melodietjes dat als basis voor deze werken dienen sprankelen en voor de variaties wordt graag teruggegrepen op bekende dansvormen. Erg pretentieus en ambitieus is de muziek niet, maar het is best aardig om te volgen wat de inventieve componist er al variërend en soms gewaagd van maakt.

Joanna Trzeciak houdt de muziek in beweging op een manier die Hummel waarschijnlijk van haar verwachtte, steeds fris en levendig spelend.