CD Recensies

HAYDN: PIANOSONATES NR. 32, 40, 49, 50, LEWIS

Haydn: Pianosonates nr. 32 in b H.XVI/32, 40 in G H. XVI/40, 49 in Es H. XVI/49. 50 in C H. XVI/50. Paul Lewis. Harmonia Mundi HMM 90.2371 (69’27”). 2017

 

De vindingrijkheid en de vernieuwing drang van Haydn lieten hem ook niet in de steek als hij voor klavier schreef. Hij componeerde voor de vrij beperkte fortepiano of vroege exemplaren van de pianoforte, maar dat hinderde zijn fantasie niet en de muziek reageert goed op de kleur en reikwijdte van een huidige concertvleugel.

Haydn Pianosonates zijn grilliger dan die van Mozart en hebben een gevat Heid die Beethoven aansprak Net als in zijn andere werken neemt Haydn zijn ideeën mee op een avontuurlijke reis die vele richtingen uitgaat en ook breed van karakter en emotie is.

Hoboken telde 52 Pianosonates, Christa Landon kwam tot 62, maar nam ook fragmenten mee. Na succesvol opnamen te hebben gemaakt van de Pianosonates van Beethoven en pianowerken van Schubert, is het niet verwonderlijk dat Paul Lewis nu ook een stapje terug zet in de muziekgeschiedenis en zich bekommert om een viertal latere sonates van Haydn.

Hij beschikt over alles om Haydn volkomen tot zijn recht te laten komen en maakt als het ware een analyse die raakvlakken en verwijzingen onthult om wat hij speelt te illustreren. Hij haalt Haydn vermogen tot diepgang naar voren en toont gevoel voor - weliswaar Britse - humor.