CD Recensies

HÄNDEL: JOHANNES PASSION; CANTATE ACH HERR, MICH ARMEN SÜNDER

Händel: Johannes Passion; Cantate Ach Herr, mich armen Sünder; Crüger: Christus der uns selig macht; Es dient zu meinen Freuden. La Capella Ducale en Musica Fiata o.l.v. Roland Wilson. CPO 555.173-2 (77’34”). 2017

 

Dat Händel de Brockes. Passion ‘Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende Jesus’ HWV. 48 heeft geschreven is bekend en valt te horen in de opname van Peter Neumann (Carus 83.428), maar heeft hij in 1704 ook een Johannes Passion gecomponeerd? Dat zou kunnen, maar is wel twijfelachtig.

Er bestaat een uitvoerige kritiek over een anoniem verschenen Passie van Johann Mattheson die in 1723 met hetzelfde libretto werkte waarin sprake is van een niet nader genoemde ‘wereldberoemde man’ maar daar zijn wel toespelingen als ‘Die Überschrift/so Paulus auf das Kreuz setzte/macht mir Neue Händel’ . Waarschijnlijk wist Mattheson precies wie de componist was want alles wat hij beschrijft past op Händel inn zijn Hamburgse periode voordat in 1707 de HWV. opsomming bent met Il trionfo del tempo e del disinganno HWV. 46.

Het valt niet te ontkennen dat de tweedelige Johannes Passion met respectievelijk 29 en 14 deeltjes klinkt naar Händel die nog duidelijk zoekende is naar een persoonlijke stijl. Datzelfde geldt voor de koorcantate ‘Ach Herr, mich armen Sünder’ waarover verder ook niets bekend is.

Maar bij het in barokmuziek gespecialiseerde ensemble met 8 uitstekend optredende vocalisten en instrumentale krachten ontbreekt het niets aan inzicht, finesse en glans om er een overtuigend geheel van te maken.

Als toevoeging dienen twee heel korte stukken van de Berlijnse cantor/organist Johann Crüger (1598-1662).