Hotteterre: Fluitsuites nr. 1 in D, 2 in G, 3 in G, 4 in e op. 2, 5 in e; Stukken voor fluit en b.c. boek 1 op. 2 ‘Ecos’, Les delices ou le Fargis’ ‘Rondeau Le champêtre’; Préludes in G, RE, Sol uit L’art de preluder ; Suites br.1 in g Stukken voor fluit en b.c. boek 2; Suites nr. 2 in c, 3 in D, 4 in b uit Stukken voor fluit en b.c. boek 2 op. 5; De Bousset: Pourquoi doux rossignols (bew.); Lambert: Goûtons un doux repos. Guillermo Peñaver (fl), Antonio Compillo (fl), Toni Millán (kl), María Saturno (vdg). Brilliant Classics 95511 (2 cd’s, 2u. 17’45"). 2016
Het uit Normandië stammende geslacht van de Franse familie Hotteterre leverde heel wat musici aan het Franse hof aan het eind van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Het ging voornamelijk om fluitisten en hoboïsten. Van hen was Jacques-Martin, bijgenaamd Le Romain (1674-1763) de bekendste.
Niet alleen schreef hij in 1707 het leerboek Principes de la flûte traversière, maar ook in 1712 L’art de préluder sur la flûte a bec. Daarnaast schreef hij talloze suites en losse stukken voor fluit. Daarvan is aardig wat op cd verschenen. Onder anderen maakte bijvoorbeeld Wilbert Hazelzet een fijne opname (Glossa GCD 920801). Ook Michael Form liet zich niet onbetuigd (Raumklang RK 2207), maar Brilliant zou niet Brilliant zijn wanneer niet meteen de complete werken werden vastgelegd.
Twee Italiaanse blokfluitspecialisten laten met de juiste b.c. spelers horen hoe nuttig deze Hotteterre was om een glijdende overgang tussen Renaissance en Barok te maken en de traverse een belangrijke rol te geven.
Vooral de Suites zijn aantrekkelijk door de toegepaste dansvormen. Het is goed dat dit dubbelalbum er als totaaloverzicht is, maar her verdient aanbeveling er met telkens kleine hapjes tegelijk van te genieten. Dankzij de zeer muzikanteske voordracht wordt daarbij het geduld van de luisteraar niet teler op de proef gesteld. De gebruikte fluiten klinken fruitig en er wordt een welsprekend pleidooi voor Hotteterre gehouden. Er was zelfs nog plaats voor wat muziek van twee minder bekende tijdgenoten.