CD Recensies

HELBIG: POCKET SYMPHONIES

Helbig: Pocket symphonies. ‘Gone’; ‘Frost’; ‘Am Abend’; ‘Eisenhüttenstadt’; ‘Autumn song’; ‘A tear’; ‘Urban perfume’; ‘Sing for the moment’; ‘Bell sound falling like snow’; ‘Zorn’; ‘Rise’; ‘Schlaflied’. Fauré pianokwartet met het MDR Symfonie orkest o.l.v. Kristjan Järvi. DG 481.039-8 (46’58”). 2012

 

Met als lijfspreuk ‘I eat the sun and drink the rain’ is de Duitse componist en producent Sven Helbig (1968) die heeft samengewerkt met Rammstein, de Pet shop boys, Snoop Dog, Polarkreis 18 en de rapper Sido als componist iemand die in het beste geval wel met Reich en Glass een in het slechtste geval met de alt versimpeleende Einaudi wordt vergeleken.

Met zijn 12 minimaal twee- en maximaal vijfeneenhalve minuut durende vestzak symfonietjes grijpt hij terug op eigen ervaringen en belevenissen en gedachten uit het verleden.

Het resultaat zijn op zich wel aardige orkeststukken ter lengte van een popmelodie met een iets dramatischer inhoud. De uitwerking is echter zo plat en simpel als goedkope filmmuziek met krachteloze climaxen, zo voor de hand liggend georkestreerd, dat noch het Faurékwartet, noch Järvi jr., noch DG er enige eer mee inleggen. Probeer het zelf maar, maar dan niet door de cd te kopen, maar door iets van het materiaal te downloaden.