CD Recensies

HERSANT: STRIJKKWARTET NR .4

Beethoven: Strijkkwartet nr. 8 in e op. 59/2 Rasoumovsky; Hersant: Strijkkwartet nr. 4 The starry Sky. Girard kwartet. Paraty 318167 (59’59”). 2017

 

Hoewel hij in 1948 in Rome werd geboren, is Philippe Hersant een Franse componist die - zie Wikipedia - een aardig omvangrijk repertoire aan opera’s, balletmuziek, orkestweken kamermuziek en filmmuziek op zijn naam heeft gebracht. Heel wat daarvan is op cd verschenen. Te noemen zijn het Celloconcert nr. 1 met Siegfried Palm (Harmonia Mundi HMC 90.5216), Celloconcert nr. 2 en Heathcliff met het Nationaal orkest Montpellier (Accord 442.8168), het pianowerk Éphémères door Alice Ader (Triton TRI 331170) en Le chateau des Carpathes met solisten en dirigent David Robertson (Ades 20227-2).

Hersant behoort tot de wat we ‘post avant-garde’ generatie Franse componisten zouden kunnen noemen en werkt vaak vanuit een op het verleden gericht perspectief. Vandaar dat het niet ongeschikt is om zijn Strijkkwartet nr. 4 te combineren met het middelste Rasoumovsky kwartet van Beethoven.

De titel van zijn werk is ontleend aan De Saint Exupéry’s Le petit prince waarin sterren diverse functies krijgen toebedeeld, maar in het bijzonder die van gids. Het 19’07” durende werk is zeker de moeite waard en alleen al daarom is het interessant om deze cd te beluisteren. Van Beethovens kwartet, best mooi gespeeld, bestaan logischer en betere opnamen.

Het Franse familiiekwartet, bestaande uit Hugues en Agathe (v), Odon (va) en Lucie (vc) Girard, maakt een heel goede indruk.