CD Recensies

HÄNDEL: ACIS AND GALATEA, CURNYN

Händel: Acis and Galatea HWV. 49a. Lucy Crowe (s., Galatea), Allan Clayton (t., Acis), Benjamin Hulett (t., Damon), Neal Davies (b., Polyphemus), Jeremy Budd (t., Coridon) en Rowan Pierce (s.,) met de Early Opera Company o.l.v. Christian Curnyn. Chandos CHSA 0404 (2 cd’s, 1u., 26’48”). 2017

 

Händel (destijds in Londen ook Hendell genoemd) componeerde zijn Pastoral entertainment in één akte op tekst van John Gay in 1718 voor de latere hertog van Chandos, James Brydges, graaf van Carnarvon. Een kleinschalig pastorale mini-opera, het eerste dramatische werk dat Händel in Engeland schreef en dat ook maar weinig zangers nodig heeft en dat mogelijk in de openlucht werd uitgevoerd. Mozart maakte er in 1788 voor een opvoering in Wenen een uitgebreidere begeleiding van en in 128 volgde Mendelssohn met een Berlijnse versie (Nimbus NI 6201).

Het verhaal gaat over een nimf, een schaapherder en een monster (Polyphemus) en is heel melodieus van aard met vijf zangers en dertien instrumentalisten, vooral houtblazers. De eerste hobo speelt ook een belangrijke rol en Christian Curnyn leidt het geheel vanachter zijn klavecimbel. Rowan Pierce is belangrijk als primus inter pares bij het koor.

Hoe goed Lucy Crowe is als Galatea is te horen in haar Hush, ye pretty warbllng choir’ en het gevoelige ‘Heart the seat of soft delight’. Als Acis is Allan Clayton even goed, getuige zijn lange liefdesaria ‘Love in her eyes sits playing’ en Neal Davies gromt er mooi op los als Polyphemus, maar toont zich van een rustiger kant in ‘Oh ruddier than a cherry’. Als luchtiger zingende tenor staat Benjamin Hulett (Damen) tegenover hem.

Eerdere opnamen zijn er van William Christie (Erato 3984-25505-2), John Butt (Linn CKD 319), John Eliot Gardiner (Archiv 423.406-2), Robert King (Hyperion CDA 66361/2) en er is een fijne dvd van met Christopher Hogwood (Opus Arte OP 1025 D). Daarvan voldeden Christie en Gardiner het beste, maar deze nieuwe uitgave is daarvan zeker niet de mindere.