CD Recensies

HAMMERSCHMIDT: ALSO HAT GOTT DIE WELT GELIEBT

Hammerschmidt: Also hat Gott die Welt geliebt. Also hat Gott die Welt geliebt; ‘Herzlich habe ich dich lieb’ uit Kirchen- und Tafelmuziek; Jauchzet dem Herren; Lobe den Herren, meine Seele; Vom Leiden Christi; Oster-Dialog; Der Herr ist mein Hirt; Schmücket das Fest mit Maien; Danket dem Herrn; Rosenmüller: Dixit Dominus. Scarlattisti o.l.v. Jochen M. Arnold. Carus 83.377 (50’56”). 2011

 

Andreas. Hammerschmidt (1612-1675), de ‘Orfeus van Zittau’ was als organist wellicht de belangrijkste en populairste reformatorische kerkcomponist van zijn tijd in het Duitse Zittau. Hij werd duidelijk geïnspireerd door het pionierswerk van Schütz, maar slaagde er ook in een heel groot publiek te bereiken mt zijn in vrij behoudende stijl geschreven sacrale motetten en concerten. Zijn populariteit legde hem geen windeieren, want hij kon in betrekkelijke luxe leven.

Veel van zijn werk is uitgegeven in Denkmäler Deutscher Tonkunst uit 1910. Zijn werken zijn vooral van groot historisch belang in de ontwikkeling van dit genre vòòr Bach.

Arnold nam hier keurig verzorgd een proeve van deze stukken op en combineerde deze met het Dixit Dominus van tijdgenoot Johann Rosenmüller (ca. 1619-1684). Deze studeerde in Leipzig waar hij later organist werd van de Nicolai- en Thomaskrche tot hij in 1674 werd benoemd als hofkapelmeester in Wolffenbüttel. Met twee Magnificats, de  zevenstemmige Kernsprüche mehrenteils aus Heilige Schrift en dit Dixit Dominus behoorde ook hij tot de belangrijke componisten uit zijn tijd. Goed dat e.e.a. hier mooi is gedocumenteerd.