CD Recensies

HALVORSEN: WERKEN VOOR VIOOL EN ORKEST

Halvorsen: Vioolconcert in d op. 47; Romance voor voor en orkest op. 26; Noorse dansen voor viool een orkest nr. 1 en 2; Legende op. 46; Air morvégien op. 7. Dong-Suk Kang met het Tsjechisch omroeporkest o.l.v. Adrian Leaper. Naxos 8.550329 (57’53”). 1989

 

Is het Vioolconcert van de Noor Johan Halvorsen (1864-1935) uit 1909 dat werd geacht te zijn vernietigd, maar veel later werd teruggevonden een meesterwerk? Niet echt, maar het gaat om meer dan gewone laatromantische notenspinnerij. Het begint met eenzelfde orkestsalvo/solocadens als het bekende Vioolconcert van Bruch en de manier waarop het orkest in het tweede deel binnensluipt lijkt wel voor uit te lopen op Prokofiev. Zeker in de finale pakt hij de muziek stevig in de nek.

Dong-Suk Kang speelt het werk met een toon en een overtuiging die goed bij het werk past. In de beide Noorse dansen toont hij veel panache en virtuositeit en in de Romance, de Legende en Air norvégienne demonstreert hij karakter. Ook de orkestbegeleiding van Leaper is goed in orde.