CD Recensies

HACQUART: CANTIONES & SONATE

Hacquart: Cantiones & sonate. Sonates voor 2 violen, cello en b.c. in c op.2/5; voor 2 violen, gamba en b.c. op.2/9, 1, 6 en 8 ‘Harmonia parnassia’ ; Miser es; Domine quae est fiducia tua; Nunc loquar, Domine. Céline Scheen (s) en Stephan van Dyck (t), Dirk Snellings (bs) met het Ensemble Clematis o.l.v. Stephanie de Failly en Leonardo Garcis Alarcón. Musica Ficta MF 8006 (62’01”). 2005

 

Hoewel in Brugge geboren, bracht Carel(us) Hacquart (1640 - ca. 1701) het grootste deel van zijn leven eerst als organist in Amsterdam, daarna als gambist van de Prins van Oranje in Den Haag door. Hij componeerde de muziek voor Dirk Buyserro’s herdersspel De triomferende min ter gelegenheid van de vrede van Nijmegen in 1678. Van dit 25-delige werk maakte Camerata Trajectana in 2011 een opname (Globe GLO 6069).

Ook was Hacquart goed bevriend met Constantijn Huygens. 

Verder schreef hij als opus 1 een bundel motetten, als op. 2 een stel sonates voor strijkers onder de titel Harmonia parnassia voor gamba- en viool en als op. 3 onder de titel Chelys een aantal gambasuites. Ook staan Cantiones sacrae op zijn naam; uit al dit materiaal is hier een representatieve keuze gemaakt.

De twee vocale solisten en de instrumentalisten van het ensemble Clematis laten deze muziek stijlvol recht wedervaren.