CD Recensies

HOLST: SYMFONIE; A WINTER IDYLL E.A.

Holst: A winter idyll H. 31; Symfonie in F op. 5 ‘The Cotswolds’; Invocation op. 19/2; A Moorside suite; Indra op. 13 H. 66; Scherzo H. 192. BBC filharmonisch orkest o.l.v. Andrew Davis. Chandos CHSA 5192 (77’02”). 2018

 

De in 1874 in Engeland geboren Gustav Holst een heeft een heel kosmopolitische achtergrond want de wortels van zijn voorouders lagen in Zweedse, Duitse en Russische aarde en zij emigreerden tenslotte in 1799 uit Letland naar Groot Brittanië.

Of dat bijdroeg aan zijn ongewoon internationale culturele belangstelling? Tijdens zijn studie aan het Royal College of Music raakte hij gefascineerd door de mystiek van de Rig veda en de filosofie van de Bhagavad Gitá. Hij nam lessen in Sanskriet en vertaalde hymnes uit de Rig veda die hij op muziek zette. Ook schreef hij twee opera’s, Sita en Savitra op basis van Sanskrietliteratuur. Veel van die werken zijn op cd gedocumenteerd. Maar bekend werd de componist toch vooral door The planets en Egdon Heath.

Op deze cd zijn heel zinvol wat minder bekende bekende werken, vele in typisch Engelse pastorale sfeer, bijeengebracht. Deze opname is deel vier van een volledige opname van de orkestwerken van Holst. A winter idyll is een veelbelovend jeugdwerk uit 1897 toen de componist nog student was. Het laatste werk op deze cd, een Scherzo, behoort tot zijn laatste en was bedoeld voor een nieuwe symfonie waar hij niet meer toe kwam. De Moorside suite was oorspronkelijk bestemd voor brass band, maar de componist maakte daar een bewerking van voor strijkorkest.

De uitvoeringen zijn zeer de moeite waard, de opname is van voortreffelijke kwaliteit en de Holst discografie is er dan ook zeer mee gediend.