CD Recensies

HÄNDEL: ODE FOR ST. CECILIA'S DAY; CONCERTO GROSSO

Händel: Ode for St. Cecilia’s day HWV. 76; Concerto grosso in a op. 6/4 HWV. 322. Carolyn Sampson (s), Ian Bostridge (t) met het Pools Omroepkoor en het Dunedin consort o.l.v. John Butt. Linn CKD 578 (61’15”). 2018

 

Handels Ode for St. Cecilia’s day op tekst van Dryden is uit 1739. Die tekst is rijk aan klassieke toespelingen, In de hoekdelen wordt de rol van muziek bij de Schepping en bij de ondergang van de wereld beschreven terwijl daar tussenin door sopraan en tenor in een stel aria’s de kwaliteit van de diverse muziekinstrumenten wordt getoond.

Händels muziek past voortdurend uitstekend bij de verve van Drydens tekst en er is sprake van heel kleurige woordzettingen. De Ode culmineert in pakkende climax waarmee in een koraalachtige melodie de sopraan wordt begeleid en het koor als echo klinkt voordat de trompet het blije slotkoor ’The dead shall live, the living die and music shall uptune the sky’ inzet.

Na mooie opnamen van Harnoncourt (Teldec 0630-12319-2) en Robert King (Hyperion CDA 67463) zorgt nu ook John Butt voor een uitstekende opname die vooral leunt op het prachtige aandeel van beide solisten, Carolyn Sampson met een vrij instrumentale kwaliteit heel helder en met erg fijnzinnige momenten, zoals in de beginsolo en Ian Bostridge op zijn gangbare best. Opvallend ook de mooie inbreng van het onvermoede Poolse koor en als toegift kunnen de orkestleden van het Dunedin consort laten horen hoe goed ze zijn in het Concerto grosso.