CD Recensies

HAYDN: STRIJKKWARTET NR. 32, AKILONE KWARTET

Haydn: Strijkkwartet nr. 32 in C op. 20/2 H. III/32; Mozart: Strijkkwartet nr. 14 in G KV. 38=7; Schubert: Quartettsatz in c D. 703. Akilone kwartet. Mirare MIR 388 (68’00”). 2017

 

Het uit Emeline Conce en Elise de Bendelac (v), Louise Desjardins (va) en Luci Mercat bestaande Belgische Akilone kwartet maakt zijn cd debuut nu eens niet met een een aan één componist gewijd programma, maar koos hiervoor drie bekende werken, eentje uit Haydn’s Sonnen-quartette, eentje uit Mozart aan Haydn opgedragen kwartetten en een korte Einzelgänger van Schubert. 

Samen vormen deze een aardig geheel waarmee een ensemble zich goed kan profileren.  Als we weten dat het viertal musici in 2015 in het kader van het Erasmus programma in Wenen onder andere bij Hatto Beyerle van het Berg kwartet terecht kon, ligt een keuze voor muziek uit en rond die stad voor de hand.

Het duidelijk karakteriseren van de drie heel verschillende werken is goed gelukt in de levendig gefraseerde, aardig inventieve vertolkingen, waarin het grondig voorbereide viertal zorgvuldige aandacht besteed aan de dynamische verschillen en expressie aanduidingen.

Meteen het begin van het kwartet in C van Haydn krijgt vaart en er is een haast magische dip aan het eind van de expositie waarin de toon een verlegen aanzien krijgt. Typisch voorbeeld van hun gevoel voor harmonische kleur. Zo krijgt het adagio iets opera-achtigs.

Zo gaat het met veel gevoel door in  de andere werken zodat we van een geslaagd debuut, dat naar meer verlangt, kunnen spreken, ook al wordt bij Haydn en Mozart niet op darmsnaren gespeeld.