CD Recensies

HENDERICKX: NOSTALGIA

Henderickx: Nostalgia. Boho strings o.l.v. David Ramael. 4 Stukken: ‘Furioso’. ‘Misterioso’. ‘Comodo’, ‘Deciso’; 2 Nocturnes ‘Largo’, ‘Lento’; In deep silence III ‘Lento’, Piu lento’, ’Lento Assai’; Makyo. Met Roeland Hendrikx (klar), Valerie Debaele (fl) en Lin Chin Chang (marimba). Antarctica AR 010 (58’04”). 2018

 

De Belgische componist Wim Hendrickx (1962) studeerde niet alleen compositie en slagwerk, maar deed ook kennis op aan het IRCAM in Parijs en het Instituut voor Sonologie in Den Haag, intussen geeft hij ook les aan het Amsterdams conservatorium.

Zijn composities bestrijken vele terreinen van muziektheater, orkestwerken, kamermuziek, solostukken en vocale werken. Ooit hoorde ik van hem een cd met Disappearing light, Raga nr. 3 en The four elements (Hermes HMDS 001).

In deze eerste opname van het 16 leden tellende strijkorkest Boho Strings, ‘performers for a sustainable future’ op basis van 1 contrabas en met klarinettist Roeland Hendrikx in de 4 Stukken en Nostalgia, fluitiste Valerie Debaele in de Nocturnes en Nostalgia en marimbaspeler Lin Ching Cheng in Makyo en Nostalgia wordt in een stel deels herziene versies van vroeger werk een beeld gegeven van de typische klankschap wereld waarin de componist zich thuisvoelt. Op een paar luidere uitbarstingen na gaat het om rustige, vaak zelfs traag meanderende, welluidende muziek waarin soms de grenzen van de stilte worden opgezocht. Niet zo verwonderlijk voor een toondichter die grote belangstelling heeft voor de meditatieve Oosterse wereld en deze toont in het langste werk, Makyo (13’20”) op deze cd.

Mede omdat het veel lastiger is om een ensemble pppp te laten spelen met behoud van body in de klank dan ffff, bewijst Boho Strings zijn klasse in dit onthullende, in het toegevoegde boekje goed uitgelegde muziekstukken die naar meer smaken en de titel Nostalgia van de uitgave waar maken.