CD Recensies

HILL: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

Hill: Maori kwartetten nr. 1 in Bes ‘Maori’, 2 in g ‘A Maori legend in four scenes’, 3 in a ‘The carnival’. Dominion kwartet. Naxos 8.570491 (65’41”). 2006 

 

Naxos biedt hier een aardige gelegenheid om kennis te maken met de Australische componist Alfred Hill (1869-1960) die in Leipzig studeerde en een groot deel van zijn leven in Nieuw Zeeland doorbracht. Hij schreef onder meer 17 strijkkwartetten, waaronder het hier vastgelegde drietal Maori kwartetten uit 1896 tot 1912.

De kennismaking met de Maori cultuur inspireerde hem danig. Waarschijnlijk daarom verving hij de beide middendelen van zijn in 1896 in Leipzig geschreven Strijkkwartet nr. 1 door nieuw melodisch materiaal van de Maori’s en verwerkte het zodanig dat de muziek een folkloristisch aanzien kreeg. De originaliteit daarvan is moeilijk vast te stellen.

Binnen de traditionele vierdelige structuur is die haast programmatische invloed van een verhaal uit de Maori-overlevering nog duidelijker aanwezig in Strijkkwartet nr. 2 uit 1907/11.

Strijkkwartet nr. 3 met de titel ‘Het carnaval’ heeft hierna natuurlijk niets meer met de Maori’s te maken. 

 

Het Dominion kwartet met Yuri Gezentsvey en David Puchev (v), Donald Maurice (va) en David Chickering (vc) dat op zes cd’s alle kwartetten van Hill opnam (de laatste drie zijn uit de jaren dertig vorige eeuw) laat horen dat er meer goede Australische muziek is dan van Percy Grainger. Naar de vorm herinneren ze een beetje aan Dvorak, zeker ook wat de nogal melancholieke langzame delen en de volksmuziek ritmen betreft.