Hasse: Antonio e Cleopatra. Francesca Lombardi Mazzulli (s., Cleopatra) en Vivica Genaux (ms., Marcus Antonius) en Musische nove o.l.v. Claudio Osele. Duitse Harmonia Mundi 88837-2187-2 (2 cd’s, 1u. 30’49”). 2011
De liefdesrelatie tussen de Egyptische divakoningin Cleopatra en de Romeinse heerser Marcus Antonius was er een vol vuurwerk. Cleopatra onderhield een nauwe band met Rome en de verlichte keizer Julius Caesar kwam graag bij haar op bezoek. Na Caesars dood ontstond een nog inniger band tussen haar en zijn opvolger Marcus Antonius. Het stel dompelde zich onder in luxe en lust.
Mooi materiaal voor het toneelstuk van Shaw en twee Engelse films uit 1946 en 1975, maar ook voor componisten als Händel, Auric, Atterberg en in 1725 al even na Händel van de Duitse componist Johann Adolf Hasse (1699-1783) die er voor een bankier uit Napels een Serenata in twee delen op libretto van Francesco Ricciardi van maakte.
Omdat hij was getrouwd met de destijds beroemde prima donna Faustina Bordoni en de beroemde castraat Farinelli die Cleopatra zong en de alt Victoria Testi Antonius. Hasse die veel met zangers samenwerkte, wist wat hij van zijn vertolkers aan virtuositeit en expressie kon verlangen.
Wel beschouwden heel wat tijdgenoten hem als verouderd en daarom werd hij na zijn dood snel vergeten. Dat dit feitelijk niet terecht is, wordt goed aangetoond in deze opname.
Daarin is Francesca Lombardi Mazzulli geen zingende kanarie maar toont ze een goed gevoel voor barokstijl en is de Hasse’s virtuoze melodielijnen goed meester. Vivica Genaux heeft een Marilyn Horne-achtige stem en weet heel lyrisch haar bijdragen te leveren.
Het werk duurt maar kort en dirigent Claudio Osele houdt van een passende, vrij dramatische aanpak en overtuigt zo meer dan de wat aarzelende Matthew Dirst op het enige alternatief (Dorian DSL 92115) in 2010.