HARRISON: COMPOSITIES VOOR SLAGWERK
CD Recensies - H

Harrison: La koro sutro;  Trio voor viool, piano en slagwerk Varied trio; Suite voor viool en Amerikaans gamelanorkest. David Abel (v), Julie Steinberg (p), Karen Gottlieb (hrp), Agnes Sauerbeck (org), William Winant (slagw.), Berkeley universiteit koor- en kamerorkest, American Gamelan. New Albion NA 015 CD (72’28”). 1987

In de twintigste eeuw ging het slagwerk in de klassieke muziek eindelijk een prominentere rol spelen. Daarvoor moest het instrumentarium zich nog in een bescheiden ro schikken, maar geleidelijk ging een handvol componisten futuristische klanken en de kracht van de slagwerkgroep ontwikkelen. Zo ontstonden de eerste solocomposities voor een batterij slagwerk.

Baanbrekend waren de werken van Varèse, Bartók, Xenakis en Cage, maar ook de minder bekende Amerikaan Lou Harrison (1917 - 2003) leverde daaraan zijn bijdragen. 

In La koro sutra  (Esperanto voor het hart van Sutra) ontwikkelt bij los van de Indonesische gamelan een eigen instrumentarium met door William Colvig gebouwde instrumenten in westerse stemming en met een heel eigen textuur die voortbouwt op de metallophone.  Daaraan zijn toegevoegd klanken van een omgekeerde vuilnisbak, een bodemloze zuurstoftank, alumiumplaten en een gigantische contrabas metallophone van grote pvc buizen, lege blikes als resonatoren. Verder een groot koor, harp, viool en orgel.

Hoe dat in acht delen een half uurtje klinkt, tart iedere beschrijving, maar is heel bijzonder.

Met het Varied trio keren we terug in een wat gangbaarder kamermuziekwereld, waarin ook het slagwerk een dominante rol speelt. In ‘Elegy’ speelt violist David Abel een emotionele rol, in ‘Dance’ pianiste Julie Stenberg een joyeuze.

De Suite voor viool en Amerikaans gamelanorkest is zevendelig met middenin een traditioneel Balinese Jhala en een wat tragisch klinkend slot in Chaconnevorm.

Het hele programma is uitzonderlijk en eigenlijk uniek. Los van sommige spectaclaire momenten in het eerste werk is het erg fascinerend en wint het aan kracht door de zeer goed verzorgde vertolkingen. Iets om bij speciale gelegenheden zeer van te genieten.

En dan te bedenken dat dit ensemble met al die instrumenten een tournee door de V.S.maakte.