CD Recensies

HAYDN: SIEBEN LETZTE WORTE UNSERES ERLÖSERS AM KREUZE, DIE

Haydn: Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, Die. H. XX/1. Ensemble Resonanz. Harmonia Mundi HMM 90.2633 (63’56”). 2018

Onder de titel Strijkkwartetten nr. 50-56 is in de rubriek Vergelijkende Discografieën een ander verteld over dit in 1785 in opdracht van de kathedraal van Cádiz in Zuid Spanje geschreven stuk op basis van de zeven laatste door Jezus gesproken teksten dat op Goede Vrijdag moest worden gespeeld.

De zeven adagio’s worden ingeleid door een Introduzione en afgesloten met  Il terremoto en werden destijds voorafgegaan door lezingen over die teksten. Ook is daar uitgelegd dat het werk in diverse vormen bestaat. Het uit de Junge Deutsche Philharmonie ontsproten 17-koppige strijkersensemble Resonanz ontfermde zich nu over dit werk. Het weet van de plechtige inleiding tot het vurige portret van de aardbeving die op Christus’ dood volgde een knap en bezield beeld van deze compositie. Het laat de muziekhistorisch goed geïnformeerd, dus met zorg voor enige retorica op een modern instrumentarium voor zichzelf spreken zonder dat de inleidende teksten voor nodig zijn. Ook zonder kun je zo ontroeren.