CD Recensies

HILLBORG: KONGSGAARD VARIATIES

Beethoven: Strijkkwartetten nr. 3 in D op. 18/3 en 14 in cis op. 131; Hillborg: Kongsgaard variaties. Calder kwartet. Pentatone PTC 5186-718 (79’11”). 2018

Waarom combineert het uit Benjamin Jacobson en Benjamin Bulbrook (v), Jonathan Moerschel (va) en Eric Byers (vc) bestaande Calder kwartet een vroeg en een laat Strijkkwartet van Beethoven met een ’n klein kwartiertje durend variatiewerk van de Zweed Anders Hillborg (1954) van wie ik vooral het Klarinetconcert ken?

Eenvoudig omdat Hillborg een thema uit de prachtige arietta van Beethovens Pianosonate nr. 32 op. 111 gebruikt. Het duurt even voordat het beginmotief daaruit duidelijk naar voren komt, maar de gedaanteverwisselingen zijn interessant om te volgen. Wat Kongsgaard daarmee te maken heeft? Wijnbouwer en -handelaar John Kongsgaard verbouwt in Californië een soort die Arietta heet en hij was de opdrachtgever.

Van Beethovens kwartetten in het algemeen bestaan wel indringender uitvoeringen, maar wie precies de nrs. 3 en 14 wenst, is goed af met deze prachtig klinkende cd die misschien de moeite van aanschaf dankzij Hillhorst wel waard is.