CD Recensies

HOWELLS: KAMERMUZIEK

Howells: Strijkkwartet nr. 3 In Gloucestershire; Suite voor strijkkwartet Lady Audrey op. 19; Pianokwartet in a op. 21. Dante kwartet, c.q. David Adams (va) met het Gould pianotrio. Naxos 8.573913 (76’08”). 2017

Alleen in het tijdens W,O. I vrij veilige Engeland konden zulke onbekommerde werken als deze van Hebert Howells ontstaan. Hooguit in het derde deel van Strijkkwartet nr. 3 doemen even wat donkere schaduwen op.

Als men eenmaal wat van deze componist heeft gehoord, is zijn stijl goed herkenbaar. Die wordt gekenmerkt door lange melodielijnen, een rijke melodiek en een rapsodische verteltrant. Veel daarvan past in het genre van de typisch Engelse pastorale traditie. Een zekere nostalgie valt op in het Strijkkwartet nr. 3 met herinneringen aan Gloucestershire in Z.W. Engeland.

Lady Audrey’s suite is een vierdelig werk met karakterstudies dat voor ontspanning zorgt waarna het Pianokwartet als herinnering aan een overleden vriend is opgedragen aan ‘de uitverkoren heuvel en de dichter/componist Ivor Gurney die hem kent’. Het derde deel refereert aan een zondagse kerkgang. Het gaat om een energiek en gepassioneerd werk.

De drie composities die elkaar goed aanvullen worden zowel door het Dante kwartet met Krysia Osostowicz en Oscar Perks (v), Yuko Inoue (va) en Richard Jenkinson (vc) als door David Adams (va) en het Gould Pianotrio met Lucy Gould (v), Alice Neary (vc) en Benjamin Frith (p) met de meeste zorg uitgevoerd.