CD Recensies

HOFFMANN: STRIJKKWARTETTEN

 

Hoffmann: Strijkkwartetten  in G op. 3/1, Bes op. 3/2 en Es op. 3/3. Alte Musik, Keulen. Ars Produktion ARS 38.163 (61’12”). 2011

Voor liefhebbers van het strijkkwartet is het altijd prettig wanneer een nieuwe onbekende naam aan het firmament verschijnt. Dit keer betreft dat de Duitser Heinrich Anton Hoffmann (1770 - 1842) die als kamermusicus in dienst was van de prins keurvorst, tevens aartsbisschop van Mainz en later opklom tot correpetitor en directeur van het plaatselijk theater. In 1821 kreeg hij de titel van eerste violist. In 1835 trok hij zich terug.

Tot zijn uitgegeven werken behoren twee Vioolconcerten, een Concertante symfonie voor 2 violen en zes Strijkkwartetten, Duo’s voor viool en cello en 12 liederen.

De drie hier opgenomen kwartetten zijn uit de periode van rond 1800, om precies te zijn uit 1795 en behoren nog tot de klassieke periode, waarin ook de Weense klassieken Haydn, Mozart en de jonge Beethoven actief waren. Toch klinken de werken vrij progressief en in ieder geval ook afwisselend.

Bij het op oude instrumenten spelende ensemble Alte Musik uit Keulen, dat bestaat uit Christine Rox en Christoph Hesse (v), Antje Sabinski (va) en Klaus-Dieter Brandt (vc) zijn ze in uitstekende handen.

Zo kunnen we eindelijk kennismaken met deze tijdgenoot van Beethoven. Een ontmoeting die goed bevalt.