CD Recensies

HOLST: CONCERT VOOR 2 VIOLEN EN ORKEST; FUGAL CONCERTO E.A.

Holst: Concert voor 2 violen en orkest op. 49, H. 175; Songs without words op.22 nr. 1 en 2; Lyric movement H. 191; Brook Green suite H.190; A fugal concerto op. 40/2 H. 152; St. Paul’s suite op.29/2, H. 118. Andrew Watkinson en Nicholas Ward (v), Stephen Tees (va), Duke Dobing (fl) en Christopher Hooker (h) met het City of London sinfonia o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 9270 (63’47”). 1993  

Wie ook eens plezier wil beleven aan minder bekend repertoire van Gustav Holst (1874 - 1934) moet zeker naar deze uitgave luisteren. De aantrekkelijkste compositie is in dit programma het Dubbelconcert voor twee violen en klein orkest. Het is een goed voorbeeld van de latere, spaarzamer maar ook heel intense stijl van de componist. De fijnzinnigheid waarmee altviolist de solopartij met prachtig verstilde pianissimi aan het begin van ‘Lyric movement’ speelt, is bijzonder. Ook de houtblazers laten zich op hun mooist horen. Datzelfde geldt voor de klarinet die vriendelijk ‘Country song’ het eerste van de beide Songs without words inzet. Het tweede is robuster van aanzien.

De Brook Green suite klinkt heel fris en het Fugal concerto wordt met lichte toets gespeeld. Mooi solobijdragen en warmbloedig orkestspel zin tekenend voor deze uitgave die ook nog uitstekend klinkt.