CD Recensies

HÄNDEL E.A.: MR. HÄNDEL'S DINNER

Händel e.a.: Mr. Handels dinner. Händel: Sonates voor altblokfluit en b.c. in F op. 1/11 en in a op. 1/4 HWV. 362 (bew.); Suite Almira HWV. 1; ‘Allegro’ uit Hoboconcert nr.3 in g HWV. 287; Geminiani: Concerto per flauto; Finger: ‘A ground’ uit Airs anglois boek 3; Händel: Passacaille uit Fluitsonate in G HWV.. 399; Babell: Concert voor blokfluit, 2 violen en b.c. in D op. 3/1; Händel: Sonate voor fluit, viool en b.c, in c HWV, 386a; Chaconne voor klavecimbel in G HWV, 435, Maurice Steger (blokfl, dirigent), Flora Papadopoulos (hrp), Daniele Caminiti (luit), Fred Walter Uhlig (cb), Sebastian Wienand (kl), Katharina Heutjer (v), Jonathan Pesek (vc) met La Cetra. Harmonia Mundi HMM 90.2607 (76’16’). 2018

Het zal er levendig aan toe zijn gegaan bij de waarschijnlijk copieuze diners die Händel in de jaren 1730 in Londen gaf en het is goed mogelijk dat die gepaard gingen met muzikale tussenspelen waarvan deze cd een voorbeeld tract te geven.

Het vergt wat uitzoekwerk om te bepalen welke weken hier aan de ordezijn gesteld. Persoonlijk kwam ik tot de hier boven genoemde werken, maar er is ook een algemener lijst die luidt: Blokfluitconcert naar HWV. 396 en 293; Orkestsuite uit HWV. 1 en 287; Fluitconcert naar Corelli’s Sonate op.5/11; Sonate voor fluit en b.c. in a op. 1/4 HWV. 362; Ged. Triosonate in G op. 5/4 HWV. 399; Concert a t in D; Sonate in c op. 2/1a HWV. 386a; Ged. Klavecimbelsuite in g HWV. 435. 

Zelf recyclede de componist zoals bekend veel van zijn erken er=n er zijn hier brokken die kunnen worden teruggevonden in een Orgelconcert of Oratorium. 

De Zwitserse blokfluitist Maurice Steger, die ook zijn improvisatiekunst kan tonen, stelde het programma met veel bewerkingen samen en neemt een deel daarvan virtuoos voor zijn rekening.

Het is bijvoorbeeld aardig on een Suite uit zijn eerste opera Almira, koningin van Castilië tegen te komen.

Gevraagd om een paar hoogtepunten uit het als geheel meesterlijk geslaagde programma te noemen, komt men al gauw bij de Sarabande uit de Almira suite, het Fluitconcert van Geminiani en de warm kllnkende tenorblokfluit in het stuk van Gottfried Finger terecht.

Wat voor een mooie klankkleuren zijn hier voortdurend te horen.