CD Recensies

HELLMESBERGER SR. EN JR.: WEENSE WALSEN EN QUADRILLES

Hellmesberger, jr. en sr.: Weense walsen en quadrilles. Göttingen symfonie orkest o.l.v. Christian Simonis. Marco Polo 8.225021 (65’). 1999

Vader Joseph (1728 - 1893) en zoon Josef (1855 - 1907) Hellmesberger waren in Wenen tijdgenoten van de Strauss walsen dynastie en schreven ook hoogwaardige walsen, gavottes, polka’s, mazurka’s en galops om aan de grote publieke vraag te voldoen. Hun materiaal is gemaakt naar het model dat vader en zoon Johann Strauss welvarend en beroemd maakte: een krachtige leidende toon in de maat en wat rubato om de dansers enthousiast te maken.

Tijdens de meeste Weense Nieuwjaarsconcerten is een plaatsje ingeruimd voor de Hellmesbergers, maar op deze cd komen ze beiden royaal aan bod en horen we achtereenvolgens van junior: galop Kleiner Anzeiger, Unter vier Augen, Auf Wiener Art, Für die ganze Welt, Elfenreigen, Valse espagnol, Valse lento, Leichtfüssig, Vielleichen, Danse diabolique, Gavotte, Wiener Couplet Quadrille; en van Hellmesberger sr.: zijn bekende Ballszene; en Gewitterszene.

Het is weliswaar geen Weens, maar een Duits orkest dat zich hierover ontfermt, maar het verstaat gelukkig goed de kunst op er iets ’wienerisch’ van de maken.