HAYDN: TULLOCHGORUM, SCHOTSE LIEDEREN E.A.
CD Recensies - H

Haydn: Tullochgorum, Schotse liederen e.a. The Poker club band met   James Graham (zang), Sabine Stoffer (v), Pierre Augustin Lay (vc), Edin Karamazov (git) en Masako Art (Fujimura) (hrp). BIS SACD 2471 (61’39”). 2019 

In de periode tussen 1791 en 1804 van zijn mede Engelse verblijf bewerkte Haydn ongeveer vierhonderd traditionele Britse liederen om aan de wens van zijn uitgever te voldoen. De meeste zijn van Schotse herkomst en ze zijn bij voorkeur geschreven voor stem en pianotrio, maar er bestaan ook allerlei bewerkingen van.

De Poker club band met James Graham (zang), Sabine Stoffer (v), Pierre Augustin Lay (vc), Edin Karamazov (git) en Masako Art (Fujimura) (hrp) geeft daar in eigen bewerkingen een bijzonder authentiek aandoende draai aan. Niet alleen door de naam aan te nemen van een vroeger bestaande club in Edinburgh uit de tijd van de Schotse Verlichting, maar ook door oude instrumenten te bespelen zoals een enkelpedaalharp uit 1809.

Voor dit programma zijn elf liederen gelicht uit H. XXXIa: ‘O Poortith cauld’, ‘Auld Rob Morris’, ‘The mucking of Geordie’s Byre’, ‘The siller crown’, ‘Up in the morning early’, Deil Tak’ the wars’, ‘MacGregor of Ruara’s lament’, ‘Morag’, ‘Lizae Baillie’, ’Oran Gaoil’, ‘Tullochgorum’. Ze zijn bij wijze van intermezzi aangevuld met bewerkte fragmenten uit de Symfonieén nr. 63 in C H. I/63 La Roxelane en 82 in C H.I/82 De beer, gedeelten uit Strijkkwartet nr. 8 in E op. 2/2 H. III/8 en aangevuld met de met de Préludes in c en G van Elouis en Lament for his second wife van de Schotse fiedelaar Niel Gow.

In 2008 maakten sopraan Lorna Anderson en tenor Jamie MacDougal met het Haydn trio Eisenstadt een keurige opname van Haydns Schotse liederen voor William Napier (Brilliant Classics 93782/3) maar hun behandeling was wat veel die van kunstlied. Op de nieuwe cd klinkt het materiaal spontaner en folkloristischer. Dat blijkt ook uit het duidelijke Schotse accent van James Graham.