CD Recensies

HAYDN: SIEBEN LETZTEN WORTE, DIE, E.A.

Haydn: Die sieben letzten Worte unseres Erlösers H. XX/1C; Andante en variaties in f H. XVII/6. Nicolas Stavy. BIS SACD 2429 (62’48”). 2006

Dat er van Haydns Die sieben letzten Worte unseres Erlösers behalve de oratorium-, orkest- en strijkkwartetversie ook een pianobewerking bestaat, is niet algemeen bekend. Wie deze maakte eigenlijk ook niet, maar Artararia verzorgde de gedrukte uitgave. 

Eén van de pianisten die zich daaraan waagden, is de vrij onbekende Fransman Nicolas Stacy die het werk in 2006 opnam (Mandala MAN 5106) op een label dat hier niet aan de weg timmert. Gelukkig kreeg het Zweedse BIS daar lucht van en gaf de opname opnieuw ge-remasterd onder eigen label uit waardoor de Steinway klank herkenbaarder werd.

Op welwillende, fijnzinnige en meegaande wijze gidst hij de luisteraar zonder vertoon van vals pathos door de nu acht in plaats van zeven delen; het eerste is een korte inleiding. Hij houdt de contrapuntische lijnen mooi helder uit elkaar en zorgt met een boeiende voordracht dat de luisteraar bij de les blijft. 

Het veel bekendere Andante en variaties wordt ook mooi sensitief en helder voorgedragen. Vooral Die sieben letzten Worte zijn een fijne toevoeging aan de uitgebreide reeks Pianowerken van Haydn. Toevallig (?) nam Ronald Brautigam dit werk in 2002 ook op BIS (CD 1325) op, maar toen op fortepiano.