CD Recensies

HOLLOWAY: GILDED GOLDBERGS

Holloway: Gilded Goldbergs op. 86. Pianoduo Jennifer Micalief en Glen Inanga. Hyperion CDA 67360 (2 cd’s, 1u., 38’14”). 2002

De Britse componist en pianist Robin Holloway (1943) bewerkte alle 32 deeltjes van Bachs Goldbergvariaties voor twee piano’s deels uit frustratie omdat hij ze moeilijk goed op heldere wijze uitvoerbaar vond en hij ze zo door ze te ‘vergulden’ beter open kon leggen. Later, nadat hij dat alleen voor privégebruik had bedoeld, vond hij zijn poging serieus genoeg om er een opname van te laten maken en het nogal ambitieuze werk publiekelijk te maken.

In wezen splitste hij het stuk in vijf gedeelten en wijkt hij soms wat van het origineel af door verdubbelingen en de harmonie aan te dikken. Ondereg zorgt hij ook nog voor wat eerbetoon aan Scarlatti (variatie nr. 5), Bartók, Kurtag en Ligeti in de cymbalom-achtige variatie nr. 17 of experiment hij met de muziekgeschiedenis met een ‘samenvatting van de ‘Oostenrijks/Duitse muziekgeschiedenis in 3/4 maat’ in variatie nr. 19. Vooral de bewerking van het Quodlibet (variatie nr. 30) is knap.

Ook wordt de muziek wel naar een andere toonaard getransponeerd of spelen de pianisten in verschillende toonaarden. Knap bedacht, dat is zeker.

Afgezien van een paar momenten met onvoldoende gesynchroniseerd samenspel voldoet de vertolking van Jennifer Micalief en Glen Inanga heel goed.

Wie de echte Holloway wil leren kennen, zou eens naar zijn Concerten voor orkest (Oliver Knussen op NMC NMCCD 015) moeten luisteren.