CD Recensies

HOFFSTETTER: STRIJKKWARTETTEN NR.1-6

Hofstetter: Strijkkwartetten nr. 1 in C en 2 in E; Haydn: Cassations in Es H. III/9 en D H.III/11. Kodály kwartet. Naxos 8.555703 (61’47”). 2002

Hofstetter: Strijkkwartetten nr. 3 in G, 4 in Bes, 5 in F (serenade) en 6 in A. Kodály kwartet. Naxos 8.555704 (56’35”). 2002

De Duitse componist Roman Hoffstetter (1742 - 1815) was als Benedictijner monnik en componist een bewonderaar van Joseph Haydn dat hij hem in zin Strijkkwartetten imiteerde. Zo kon het gebeuren dat sommige werken van hem aan Haydn werden toegeschreven en het duurde tot 1965 toen H.C. Robbins Landon en Ala Tyson vaststelden aan de hand van de metalen platen voor de drukker waarop zijn naam was gegraveerd dat de groep van zes Strijkkwartetten op. 3 en het Andante cantabile uit nr. 5 in F, beter bekend als Serenade niet van Haydn, maar van Hoffstetter zijn. Gelukkig is dat rechtgezet.

Geen wonder dat verder weinig bekend is van Hoffstetter, die als pater Romanus vrij anoniem in een klooster in Amorbach leefde, waar hij ook 10 Missen en kortere religieuze werken schreef.

Er valt veel te waarderen in deze elegante composities met hun levendige hoekdelen, hun vriendelijk gracieuze langzame delen en hun zwierige menuetten.

Het kwartet nr. 1 begint met een mooi variatiedeel en bevat een melancholiek andante, maar het is nr. 5, de galante Serenade die de meeste indruk maakt met een prachtige melodie als tweede thema van het eerste deel en een vlot scherzando als finale.

 

Het Kodálykwartet behandelt deze werken met veel animo, charme en finesse.