CD Recensies

HABBESTAD: QUATTRO STAGIONI

Habbestad: Quattro stagioni. Strijkkwartetten nr. 1 op. 21 en 2 op. 91; Klarinetkwintet op. 85 Air d’été suédois; Divertimento voor klarinet en piano op. 86. Vertavo strijkkwartet, Björn Nyman (kl) en Sveinung Bjelland (p). Lawo LWC 1193 (71’40”). 2019

De Noorse componist Kjell Habbestad (1955) begon zijn muzikale loopbaan als organist, maar ontwikkelde zich ook als componist die een misschien niet direct toegankelijke, maar wel uitnodigende en mooie muziek schrijft. In een verzamelprogramma met Noorse werken voor saxofoon is hij vertegenwoordigd met zijn bijna een half uur durende Rêve norvégien (Lawo LWC 1162). 

De titel Quattro stagioni heeft feitelijk alleen betrekking op het Strijkkwartet nr. 1 uit 1989, dat zijn basis vindt op verschillende locaties: Holo in Israël, Rome, Kirkwall op de Orkney’s en Vassenden in de Hardanger streek en gebaseerd is op melodieën uit die regio’s. 

Maar meer nog is het hele programma meer bedoeld als halteplaatsen tijdens de levensreis van de componist die voorlopig ongeveer eindigt bij Strijkkwartet nr. 2 uit 2013. Met daartussen nog het Klarinetkwintet Air d’été suédois uit 2009 en het Divertimento voor klarinet en piano uit 2010.

Het is best aardig om die op afstand mee te volgen.

Voor de beide Strijkkwartetten, de zomerse Zweedse impressie en het eenvoudige Divertimento tekenen als belangrijkste interpreten de vier dames van het Vertavo kwartet: Øyvor Volle, Annabelle Meare (v), Berit Cardas (va) en Bjørg Lewis (vc). In het Klarinetkwintet en het Klarinetkwintet voegt zich Björn Nyman bij hen en die wordt op zijn beurt in het Divertimento begeleid door Sveinung Bjelland.

Alle zes deze interpreten zorgen voor gave, voldragen verklankingen die de kennismaking met Habbestad veraangenamen.