CD Recensies

HATZIS: FLUITCONCERT; TRIPELCONCERT

Hatzis: Concert voor fluit en strijkorkest Departures; Concert voor hobo, fagot, klavecimel en kamerorkest Overscript. Patrick Gallois (fl), Dimitrios Kalpaxidis (h), Georgios Politis (fag) en Marilena Liakopoulou (kl) met het Thessaloniki staats symfonie orkest o.l.v. Alexandre Myrat. Naxos 8.573091 (72’14”). 2012

Hoewel hij 1953 in Griekenland werd geboren, onderging Christos Harzis zijn muzikale opleiding sinds 1985 in de V.S. en Canada, waar hij nu in Toronto zelf doceert. Zijn stijl onderging tal van wisselingen en heeft een sterk persoonlijk karakter. Hij put uit allerlei spirituele culturen, de Byzantijnse, de Christelijke en de volkse kunst.

Bij Departures - met de delen ‘Blooming fields’, ‘Serenity’ en ‘Progress blues’ uit 2011 kwam de invloed voort uit persoonlijk verlies en de tsunami bij het Japanse Fukushima en de gevolgen daarvan. In Overscript (met  ‘Left’, ‘Right’ en ‘Both left and right’ uit 1993-2013 levert hij herkenbaar commentaar op Bachs Klavecimbelconcert nr. 5 in f BWV 1056 dat fragmentarisch in zijn geheel wordt geciteerd en geïntegreerd in de eigen tripelconcert.

Vooral dankzij de heel goede vertolkingen - met Gallois als solist voorop - verloopt de kennismaking met Hatzis bijzonder aangenaam.