CD Recensies

HAYDN: CONCERTTEN VOOR 2 LIRE ORGANIZZATE EN ORKEST

Haydn: Concerten voor 2 lire organizzate nr. 1 in C H. VIIh/1 en 3 in G H. VIIh/3; Stamitz, C.: Concert voor fluit, hobo en orkest in G; Fluitconcert in D. Ana de la Vega (fl) en Ramón Ortega Quero (h) met de Trondheim solisten. Pentatone PTC 5186-823 (64’30”). 2019 

In 1786 schreef Haydn vijf Concerten voor de lira organizzata, op bestelling bestemd voor de koning van Napels, Ferdinand IV die dat instrument zelf bespeelde. Zo’n lira organizazata of wheel fiddle is een snaarinstrument dat op draaiorgelmanier met een rad wordt bespeeld. Omdat het instrument in onbruik raakte, wordt de daarvoor geschreven muziek meestal niet door een strijkinstrument, maar door hobo en fluit of doo tee fluiten gespeeld.

Zo ook hier. Twee Spaanse instrumentalisten, waarvan de fluitiste eerder beide Fluitconcerten van Mozart en het Fluitconcert in D van Mysliveček opnam (Pentatone PTC 5186-723) werken goed samen om deze melodieuze muziek een plaats van betekenis te geven. Best aardige muziek, maar geen Haydn van de bovenste plank.

In Mannheim schreef Carl Stamitz (1745 - 1801) Concerten aan de lopende band, wel veertig in getal, maar daaronder bevindt zich maar één Fluitconcert en dat is hier mooi vastgelegd. Behalve de beide Spanjaarden zetten zich ook de zonder dirigent heel gedisciplineerd spelende Noren zich met hart en ziel in voor dit aardige programma.

Misschien is het nuttig om nog te vermelden: de 5 Concerten voor 2 lire organizzate zijn in de bezetting met blazers in 2007 compleet opgenomen door Müller-Brühl (Naxos 8.570481).