CD Recensies

HEKSTER: SUMMERS END; CHINESE SONGS; RELIEF E.A.

Hekster: Summers end. Chinese songs nr. 1 en 2; Relief nr. 1; Summers end; Between sun and moon; Aster; D’abbracciar l’ombre; Crescent moon; Music for Sol Lewitt; Time of the season. Ilse van de Kasteelen (s), Koos Verheul (fl), Theo Peeters (h), Walter Hekster (kl), Alice Hekster (fag), Agnes Houtsmuller (v), Thomas Kanter (vc), Jan van der Meer (p). Emergo EC 3900-2 (69’56”). 2002

Dat de Nederlandse klarinettist Walter Hekster (1937 - 2012) ook componeerde, zal niet algemeen bekend zijn, maar hij studeerde ook compositie bij Ton de Leeuw en in de V.S. bij Mell Powell en Roger Sessions. Als klarinettist speelde hij in het Nederlands Blazersensemble in het Connecticut symfonie orkest. Hij studeerde Sonologie in Utrecht, doceerde aan de Brandon universiteit in Manitoba en drie Nederlandse conservatoria en was lid van verschillende ensembles als het Rosetti blaaskwintet, het Quartetto di fiati, het Ensemble ’80 en het Circle ensemble. Donemus publiceerde 134 van zijn werken.

Kortom: een veelzijdige man, die niet alleen werken voor zijn eigen instrument schreef, maar ook de kameropera The fog, Derivations voor piano, Diverties voor fluit, klarinet, hoorn, fagot en piano, Occurence voor solo altviool, Parts of a world voor altviool en orkest, een Pianosonate, een Klarinettrio en Windows voor solocontrabas.

Op deze cd komt nog een aantal andere korte werken tot klinken dankzij een stel met veel inzet zingende en spelende musici.