CD Recensies

HENKEMANS: BERICHT AAN DE LEVENDEN

Henkemans: Bericht aan de levenden; Beethoven: Symfonie nr. 5 in c op. 67. Han Bentz van de Berg (spr), NCRV Vocaal ensemble, Nederlands filharmonisch koor en Concertgebouworkest o.l.v. Anton Kersjes c.q.  Lamoureux orkest o.l.v. Igor Markevich. Philips lp D 88253 D (ca. 55’). 1968

Of veel mensen van de oudere generatie zich in de dagen van 75-jaar bevrijding in 2020 nog herinneren aan Henkemans’ Bericht aan de levenden en dat werk ooit hebben gehoord? Wie er nu naar wil luisteren, moet wel nog een platenspeler bij de hand hebben, want op cd is het nooit opnieuw verschenen. Op Marktplaats wordt die plaat nog wel aangeboden.  Wel heeft Donemus onder nr. 06028 een gedigitaliseerde versie van het 25 minuten durende werk in omloop gebracht. 

Om kort de herinnering op te frissen: in 1965 schreef pianist/componist/psychiater Hans Henkemans (1913 - 1995) zijn Bericht aan de levenden op tekst van H.M. van Randwijk ter gelegenheid van de twintigste dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Een jaar eerder was hij geëerd door de Stichting Kunstenaarsverzet 1952-1942 die hem daartoe opdracht gaf. Het werk is geïnspireerd door het monument op de erebegraafplaats in Bloemendaal.