CD Recensies

HERNÁNDEZ: INICIACIÓN A LA SOMBRA E.A.

Hernández: Iniciación a la sombra; Terra santa ‘Ci sono angeli nel cielo’; Fantasie ‘Per cucire le ferite’; Don’t forget about that. Sira Hernández. Naxos 8.579072 (71’56”). 2019 

De Spaanse pianiste/componiste Sira Hernández (1959) werd in Barcelona geboren en studeerde in Turijn en bij Alica de Larrocha. Ooit hoorde ik haar in een verdienstelijke Bachopname met de Franse suite nr. 2 in c BWV. 813, de Toccata in e BWV. 914 en de Engelse suite nr. 3 in g BWV. 808 (La ma de guido AH 075). Dat was in 2001.

Nu komt ze met een aardig recital eigen werken onder de wat raadselachtige titel Inwijding in de schaduw. Kennelijk werd ze bij het schrijven daarvan geïnspireerd door Italiaanse kunstuitingen en dat gebeurt vaak met minimalistische technieken. Even duikt iets goddelijks op in Terra sante, daarna zijn het vooral heel wat gehamerde, haast machinale ostinati, die de sfeer van de Fantasie bepalen. In Don’t forget about that wordt krachtig de strijd tegen vergetelheid aangegaan.

Hopelijk wordt die tenslotte door de pianiste gewonnen. Vooreest heb ik met genoegen naar haar compositorische inventiviteit en haar virtuoze pianistische kunnen geluisterd.