CD Recensies

HOLBORNE: WERKEN VOOR LUIT, CITHER EN BANDORA

Holborne: Muziek voor luit, cither en bandora. Pavans, gaillards, almains; The cittharn schoole, Fantasia’s e.a. Jacob Heringman. ASV CD GAU 173 (70’31”). 1997

De verzameling van 65 ‘Pavans, Gailards Almains and other short airs’ die Anthony Holborne (ca. 1560 - 1602) in 1599 publiceerde, is zozeer de moeite waard dat het goed is dat daarvan deze en andere opnamen van zijn gemaakt. Ook omdat deze muziek zo typisch is voor zijn ontstaanstijd in het Engeland van eind zestiende eeuw. De tijd waarin de melancholie van Dowland als ‘dolens’ in de mode was. Het zijn vooral de Pavanes die daarvoor als kenmerkend gelden. Ze worden vaak gevolgd door luchthartiger Galliards en zijn vaak in paren gecomponeerd. Het waren ook de populairste dansvormen destijds tijdens de regering van Elisabeth I.

Jacob Heringman hanteert afwisselend een luit, een cither en een bandora (bascither) en treft uitstekend de sfeer van deze werken; hij improviseert ook mooi zijn eigen ‘divisions’ en musiceert heel spontaan.

Het is wel aardig te weten dat deze muziek niet zozeer door de hoge, maar juist door de lagere klassen op de maatschappelijke ladder werd gespeeld.

Een aardig gevarieerd programma, heel goed uitgevoerd en opgenomen.

Meer luitwerken zijn te vinden bij Christopher Wilson (Naxos 8.553974) en Paul O’Dette (Harmonia Mundi HMX 290.7238).