CD Recensies

HOMILIUS: ORGELKORAALBEWERKINGEN

Homilius: Orgelkoraal bewerkingen (compleet). Felix Marangoni. Brilliant Classics 94458 (2 cd’s, 2u., 00’50”). 2011

Gottfried August Homilius (1714 - 1785) werd in het Sasische Rosenthal geboren en behoort tot de belangrijkste orgelleerlingen van Bach. Hij zou in Leipzig rechten gaan studeren in 1735, maar het orgelspel trok hem meer aan. Hij leerde het vak grondig, zoals blijkt uit onder meer deze composities. Wel is daarin ook te horen dat hij tot een volgende generatie behoort want hij laat in deze bewerkingen van bekende koralen meer sentiment van de Empfindsame stijl doorklinken en meer versieringen zijn aangebracht dan bij zijn leraar. Hij kon ze goed gebruiken toen hij in 1742 organist van de Frauenkirche in Dresden werd. In die tijd schreef hij deze koraalbewerkingen die hij uitvoerde op het Silbermannorgel. Later, in 1755, werd hij ook cantor en muzikaal leider van de Kreuzkirche. De grootste groep bevindt zich in de 32 ‘Praeludia zu geistlichen Liedern’.

In ‘Wir Christenleut habn jetzt und fried’ en ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ staat hij nog het dichtst bij de traditie; Maar in ‘Sei Lob und Ehr den höchsten’ en ‘Wo soll ich fliehen hin’ veroorlooft hij zich meer vrijheden.  Het mooist is de fugatische behandeling van ‘Christ lag in Todesbanden’. 

Felix Marangoni speelt op een Francesco Zanin in 2007 gebouwde kopie van een achttiende eeuws Noordduits orgel in de Sant Antonio Abate kerk in Padua en hij doet Homilius goed recht.