HAYDN: STRIJKKWARTETTEN NR. 75-77, CHIAROSCURO KWARTET
CD Recensies - H

Haydn: Strijkkwartetten nr. 75 in G op. 76/1, H. III/75, 76 in d op. 76/2 H. III/76 ‘Kwintenkwartet’ en 77 in C op. 76/3, H.III/77 ‘Kaiserkwartet’. Chiaroscuro kwartet, BIS SACD 2348 (79’54”). 2019

Het in 2005 geformeerde Chiaroscuro kwartet van de Russische violiste Alina Ibragimova, de Spaanse violist Hernán Benedi, de Zweedse altvioliste  Emile Hörnlund en de Franse celliste Claire Thirion zette zijn eerste stappen op Haydn gebied met hun opname van drie van de zes ‘Zonkwartetten’ op. 20 (BIS SACD 2158 en 2168) uit 2015.

Zij vervolgen hun hopelijk omvangrijker Haydnproject nu met het eerste drietal werken uit de reeks van zijn zes laatste en meest ambitieuze, toekomstgerichte strijkkwartetten uit de laatste jaren van de achttiende eeuw die werden opgedragen aan de Hongaarse graaf Joseph Georg von Erdödy en daarom Erdödykwartetten heten. Het zijn werken die de grond rijp maakten voor de door Beethoven nog verder uitgebreide vormen in de jaren daarna.

De verrassingen die Haydn te bieden heeft worden ten volle als kansen benut door de jonge internationale groep. Ze zorgen voor heel homogene, keurig zuiver geïntoneerde, ritmisch puntige en lyrisch melodieuze verklankingen. Hun lucide toon zorgt ervoor dat de textuur en het contrapunt heel helder zijn.

Het is alsof door het spel op darmsnaren een paar eeuwen een romantische vernislaag is weggehaald en in natuurlijke staat klinkt in deze lenige vertolkingen met minimaal gedoseerd vibrato, dat bij eerste kennismaking wat Spartaans kan lijken. Toch is het expressief genoeg.

Stevige concurrentie voor het Quatuor mosaïques (Astrée E 8665) en het Auryn kwartet (Tacet 182). Nu maar hopen dat snel het ontbrekende drietal volgt om op. 76 compleet te maken.