CD Recensies

HÄNDEL: SAUL, CUMMINGS

Händel: Saul HWV. 53. Markus Brück (b., Saul), Benjamin Hulett (t., Jonathan), Eric Kurenas (ct., David), Mary Bevan (s., Michal), Sophie Bevan (s., Merab) en Raphael Höhn (t., hogepriester, heks) met het NDR Omroepkoor en het Festivalorkest Göttingen o.l.v. Laurence Cummings. Accent ACC 26414 (3 cd’s, 2u. 46’32”). 2019

Händels oratorium Saul op een libretto van Charles Jennens uit 1739 en gebaseerd op het eerste Bijbelboek Samuel is een van zijn meest dramatische werken in deze vorm en ook aan populariteit daarvoor heeft net nooit ontbroken. Dat leidde onder meer tot wel zestien opnamen,  waarvan die van Gardiner (Philips 426.265-2), Harnoncourt (Teldec 2292-42651-2) en Mackerras (Archiv 447.696-2) tot de mooiste behoren.

Maar ook in Göttingen vinden tijdens de Händel Festivals uitvoeringen op heel hoog niveau plaats nadat men er heeft geleerd belangrijke authenticiteitscriteria in acht te nemen en dit er er zo een uit 2019.

Meteen in de Ouverture wordt al vitaal en met ritmische zwier gemusiceerd.Het niet te zwaar bezette NDR omroepkoor is een ander belangrijk onderdeel van deze uitvoering. Het zingt helder en geanimeerd in  hun belangrijke aandeel van dit drama.

En dan zijn daar de solisten, geen bekende grootheden, maar allen zeer competent: de lichte, zilverglanzende stem van Mary Bevan is ideaal voor Michal en Sophie Bevan beschikt over alle kwaliteiten om een goede Merab neer te zetten. Eric Kurenas behoort tot de interessantere en betere recente contratenoren en blijkt een voortreffelijke David te zijn. Als Jonathan blinkt Benjamin Hulett uit in ‘Birth and fortune’, een van de mooiste tenoraria’s van Händel. Een andere uitblinker is Raphael Höhn als hogepriester en heks van Endor; luister maar naar ‘Infernal spirits’.  En om mee van het laatste het beste te laten worden, is er een monumentale Saul van van Markus Brück. Hij toont kwaadaardigheid in “A serpent in my bosom warm’d”, subtiliteit in “Oh, hardness to dissemble” en zelfvoldaanheid in “Yes, he shall wed my daughter”. De ‘live’ opname uit de St. Blasiuskerk in Hann als zodanig geeft weinig aanleiding tot kritiek, zodat we er een fijne nieuwe Saul bij hebben, die het bepalen van een keuze nog moeilijker maken. Beste advies: luister en vergelijk zelf.